Беларуските власти заявиха днес, че е получена заплаха срещу самолета на "Райънеър", който в неделя, 23 май, бе принуден да кацне в Минск, където бе задържан журналист дисидент. Заплахата е била отправена по имейл от името на палестинската организация "Хамас", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние, воините на Хамас, настояваме Израел да спре огъня по ивицата Газа. Искаме Европейският съюз да спре подкрепата си за Израел. . . Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, бомба ще избухне над Вилнюс", заяви директорът по въздушния транспорт към беларуското Министерство на транспорта Артьом Сикорски.

Този инцидент трябва да се разглежда от гледна точка на сигурността, отбелязва по-рано Министерството на външните работи на Беларус, имайки предвид бомбената заплаха, която се оказа фалшива.

"След като получихме информация за наличие в нашето въздушно пространство на граждански самолет, на борда на който може да е заложена бомба, беше обявена тревога първа степен. След като командирът на гражданския полет реши да пристъпи към кацане на резервното летище Минск 2, беше вдигнат във въздуха дежурен екипаж на МиГ-29 със задача да помогне за безопасното кацане на гражданския самолет", обясни генерал-майор Гурцевич от Военно-въздушните сили.

Държавните медии в Беларус защитиха вчерашното прехващане на самолет на "Райънеър" и изтъкват, че тази реакция е била нормална, предвид "бомбената заплаха" на борда, представяйки арестувания журналист опозиционер Роман Протасевич като "екстремист".

В коментар на случилото се председателят на британската парламентарна комисия по външните работи Том Тюгендхат окачестви като "войнствен акт" използването от Беларус на фалшив претекст за бомбена заплаха и на изтребител, който да принуди граждански самолет да се приземи.

Това беше полет между две страни членки на НАТО и на ЕС, каза британският политик той пред радио Би Би Си и допълни: Дори да не е акт на война, със сигурност е войнствен акт.

Междувременно се засилват призивите за създаване на забранена за полети зона във въздушното пространство на Беларус и за забрана за полети до ЕС на "Белавиа" - националния авиопревозвач на Беларус - се засилиха след принудителното кацане на самолет на "Райънеър" в Минск, предаде ДПА.