Опозиционният журналист Роман Протасевич се появи на видеозапис, показан в понеделник вечерта на 24 май по беларуската държавна телевизия, в който призна, че стои зад социални вълнения в страната. Той също така каза, че  сътрудничи на държавното разследване.

26-годишният бивш главен редактор на влиятелната беларуска опозиционна медия Нехта (Nexta) и приятелката му, рускинята София Сапега, на 23 години, бяха задържани в неделя, 23 май,чера в Беларус, след като властите принудиха пътнически самолет на ирландската авиокомпания Райънеър (Ryanair), изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск.

Протасевич е в предварителния арест към затвор в центъра на Минск, съобщи говорителка на министерството на вътрешните работи. Тя уточни, че затворническата администрация не е подавала оплаквания за здравословното състояние на журналиста.

Говорителката отхвърли като фалшива информация твърденията на майката на Протасевич пред беларуски опозиционни медии, че синът й е настанен в болница в Минск заради проблеми със сърцето.

Живеещ в изгнание в съседна Литва, Протасевич може да бъде осъден на до 15 години затвор по повдигнатите му обвинения в "организиране на масови безредици". Той освен това е включен в списъка на беларуските тайни служби на "хората, замесени в терористични дейности", отбелязва Франс прес.

Междувременно президентът Александър Лукашенко подписа днес закон, който ограничава сериозно дейността на медиите в страната и позволява на властите да ги закриват без съдебно решение, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало ден след ареста на известния опозиционен журналист Роман Протасевич.

Новият закон забранява на медиите да отразяват на живо неразрешени масови прояви. Той също така разрешава на министерството на информацията да затваря медии - мярка, за която досега бе необходимо съдебно решение. Нормативният акт освен това забранява публикуването на резултатите от неразрешени от властите проучвания на общественото мнение.

Александър Лукашенко надъхва полицейките части за борба с безредиците, 23 август 2020 г.

Снимка: AP/БТА

"Това е най-репресивният медиен закон в Европа, който превръща работата на журналистите в Беларус в минно поле", заяви председателят на Беларуската асоциация на журналистите Андрей Бастунец.