Протести в сирийската провинция Суейда срещу тежката икономическа ситуация прераснаха днес в сблъсъци, което доведе до смъртта на демонстрант и на полицай. Ранени са седем души, съобщи Асошиейтед прес.

Десетки протестиращи щурмуваха сградата на областната управа на сирийската провинция Суейда. Нападението бе извършено в главния град на провинцията, който също се казва Суейда, предаде Ройтерс.Те скандираха антиправителствени лозунги, а някои успяха да нахлуят в зданието.

Жители и очевидци съобщиха, че демонстрантите са подпалили част от сградата. След това е започнала стрелба.

Министерството на вътрешните работи заяви, че влезлите в сградата са били въоръжени, изпочупили са мебели и прозорци и са откраднали документи. Нападнато е било и районно полицейско управление.

По-рано повече от 200 души се събраха около сградата на областната управа в центъра на населения предимно с представители на религиозната общност друзи град. Те започнаха да скандират призиви за свалянето на сирийския президент Башар ал Асад заради растящите цени и икономическите трудности, с които се сблъсква страната.

Антиправителствените протести са рядкост в Сирия, където президентът Башар Асад прегази продемократичните бунтове преди десетилетие. Асад оцеля при последвалата гражданска война, но конфликтът донесе бедност, продоволствена несигурност и енергийна криза. Макар и населената предимно с друзи провинция Суейда като цяло беше пощадена от гражданската война, през последните години там са избухвали протести срещу корупцията.