Около 2500 тюлена бяха открити мъртви на брега на Каспийско море в Южна Русия, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на официални представители. Властите в южната руска провинция Дагестан казаха, че не е ясно защо се е случило масовото измиране, но вероятно то се дължи на естествени причини, предаде БТА.

Първоначално регионалните власти съобщиха в събота за 700 мъртви тюлена, но дагестанският клон на руското министерство на природните ресурси и околната среда по-късно повиши бройката на приблизително 2500.

Заур Гапизов, ръководител на Каспийския център за защита на околната среда, каза в изявление, че най-вероятно тюлените са умрели преди няколко седмици. Той допълни, че няма признаци да са били убити или да са се хванали в рибарски мрежи.

Експерти от федералната агенция по рибарството и прокурори са извършили проверка и са събрали проби за лабораторни анализи, които засега не са установили следи от замърсители.

Снимка: АР/БТА

Няколко случая на масово измиране на тюлени в миналото бяха приписани на естествени причини. Казахстан, който има дълга брегова линия край Каспийско море, съобщи за поне три подобни случая през тази година.

Снимка: АР/БТА

Данните за броя на тюлените в Каспийско море варират в широки граници. Според руската агенция по рибарство броят им е между 270 и 300 хиляди, докато Каспийският център за защита на околната среда оценява броя им на 70 хиляди.

Популацията на каспийските тюлени намаля с около 90 процента през последния век, до голяма степен в резултат на замърсяването, причинено от добива и преработката на петрол, отбелязва ДПА.