Двама футболни фена са убити при стрелба в Белгия. По първоначална информация загиналите са шведи, които отивали на футболен мач на националните отбори на Белгия и Швеция.

Стрелецът все още не е заловен.

Първоначалните съобщения сочат, че нападателят Слайем Слума е стрелял безразборно по минувачи по улицата и по такси, където пристигнал с мотопед. Във "Фейсбук" той е публикувал видео, в което заявява, принадлежност към терористичната групировка "Ислямска държава" и действията му са свързани с нападение срещу мюсюлмани в САЩ. Стрелецът заявява на арабски, че току-що е застрелял трима шведи.

Свидетели разказват, че нападателят е викал "Аллах Акбар" по време на стрелбата. Според местни медии, в случая става дума за терористичен удар.

Снимка: БТА/АР

Преди това стрелецът открил огън по бизнес сграда в района, където ранил портиера и счупил десетки прозорци, а по-късно се придвижил към съседните улици. Покушението е станало малко след 19 ч. до площад Sainctelette.

Снимка: БТА/АР

Заради стрелбата белгийските власти обявиха четвърто най-високо ниво на терористична заплаха в Брюксел. Около стадиона също има засилени мерки за сигурност. Мачът бе прекратен, а зрителите нямат право да напускат стадиона. 

Снимка: БТА/АР

Премиерът Александър Де Кро написа в X (Туитър):

"Моите най-дълбоки съболезнования на близките на този страхлив атентат в Брюксел. Следя отблизо ситуацията, заедно с министрите на правосъдието и вътрешните работи от кризисния център. Следим ситуацията и молим жителите на Брюксел да бъдат бдителни".

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел през 2016 година в метрото и на летището в белгийската столица.