Бъбрек за трансплантация е бил доставен с дрон в САЩ, предаде Франс прес. Това е станало на 19 април и е считано за огромен пробив, който може да преобърне света на медицината и да спаси много човешки животи.

Малък дрон е излетял от паркинг на Балтимор, транпортирайки с поставен в лед бъбрек, и е преминал 4,5 километра, за да кацне на покрива на университетската болница в Мериленд. Полетът е продължил 10 минути. За него е било нужно специално разрешение и полицията е затворила улиците, над които минавал дронът, летящ на височина 120 метра.

Експериментът се оказал успешен и на жена бил присаден доставеният с дрона бъбрек. Той е показал, че доставките с дрон, вече извършвани при поръчки онлайн на стоки в някои страни, може да се използват и за доставка на органи за трансплантация.

Според Джоузеф Скалеа, хирург от университета в Мериленд, след 3 до 5 години дронове ще се използват по-редовно за доставка на органи за трансплантация.

Времето е най-критичният фактор за транспортиране на органи за трансплантация. Миналата година 1,5 процента от органите не пристигнаха, където трябваше, а 4 процента закъсняха с над два часа. Органите се транспортират сега от специализирани фирми, които ги качват в редовни пътнически самолети или наемат малки самолети при нужда. В градовете транспортът се бави заради задръстванията.

Средната цена за транспорт на бъбрек е 5000 долара, което се поема общо взето от застрахователите.