Председателката на камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси заяви, че министърът на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар е извършил престъпление като е излъгал пред Конгреса, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция днес Пелоси засили натиска върху Бар, който бойкотира изслушване в камарата, но няколко часа вчера свидетелства пред сенатска комисия за доклада на специалния прокурор Робърт Мълър.

Пелоси каза, че показанията на Уилям Бар пред Конгреса повдигат "страхотно сериозни" въпроси. Тя изтъкна, че "главният прокурор на САЩ не казваше истината в Конгреса на САЩ. Това е престъпление".

Пелоси не уточни за кои показания говори, но демократите още миналия месец се захванаха с показанията на Бар, според които той изглежда не знаеше, че в екипа на Мълър са загрижени заради начина, по който е описал работата им.

Главният прокурор на САЩ каза вчера, че отговорът му не е бил подвеждащ, защото е поддържал връзка най-вече с Мълър, а не с хора от екипа му и че загрижеността е била главно заради процедурата, а не по съдържанието.

Според Пелоси отказите на изпълнителната власт да уважава призовките на комисията на камарата са нещо "много, много сериозно" и отбеляза, че пренебрегването на призовки от Конгреса е било един от пунктовете за импийчмънт срещу бившия президент Ричард Никсън.

Няколко високопоставени демократи призоваха Бар да подаде оставка след казаното от него вчера пред Сената за доклада на Мълър, предаде ДПА.

Бар не се яви днес пред камарата. Това разгневи демократите, които заявиха, че няма да се откажат от опитите той да бъде изслушан. Бар възрази на възможността да трябва да отговаря на въпроси на юристи, работещи към комисията, а не само на питания на законодателите.

Председателят на юридическата комисия в камарата на представителите Джери Надлър обвини Бар, че се е отнесъл безотговорно и заплаши да му бъде търсена сметка за неуважение. Надлър каза, че Бар е демонстрирал липса на "прямота" в показанията си пред други комисии - очевиден намек за появата му вчера в сенатската юридическа комисия.

Надлър заяви, че Бар не само е дал превратно тълкуване на изводите на специалния прокурор, но и се опитал да защити президента Доналд Тръмп при работата си с доклада.

"Той разочарова мъжете и жените от министерството на правосъдието като постави нуждите на президента над тези за справедливо правораздаване", каза Надлър.