Резервоари с гориво са се запалили близо до военното летището в руския град Курск в резултат на атака с дрон, съобщи губернаторът областта Роман Старовойт.

Няма жертви. Пожарът се локализира. Всички специални служби работят на обекта, каза той.

В понеделник сутринта безпилотни самолети атакуваха летища в Рязанска и Саратовска област. Руското министерство на отбраната призна за атаката едва в понеделник вечерта.

"На 5 декември украинските военни извършиха атака с дрон срещу военните летища "Дягилево" в Рязанска област и "Енгелс" в Саратовска област, "за да атакуват руски самолети с далечен обсег", заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Министерството потвърди, че два самолета са били повредени в резултат на инцидентите: обшивката на корпусите им е била "леко повредена". Освен това са убити трима руски военнослужещи, а четирима са ранени. Украинските безпилотни самолети, летящи на малка височина, са били прехванати от средства за противовъздушна отбрана, каза Конашенков. Въпреки този инцидент, добави той, на 5 декември следобед руското министерство на отбраната успешно е нанесло масиран удар с "високоточно оръжие" по военни и енергийни обекти на Украйна.

Целта на ударите е постигната. Поразени са всички предвидени 17 цели. В резултат на удара е нарушено железопътното транспортиране на резервите на ВСУ, чуждестранно оръжие, военно оборудване и боеприпаси до районите на бойните действия.

Вчера вечерта президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи за четирима загинали при руските ракетни атаки по територията на страната.

Руските военни кореспонденти твърдят, че вчерашната атака срещу базата "Енгелс-2" на руските ВВС е извършена с помощта на съветски от съветски безпилотен самолет Ту-141 "Стриж", който безпрепятствено е прелетял почти 650 км над руска територия.