Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор яростно отхвърли критиките, отправени срещу работата на неговото правителство по отношение на човешките права, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Той определи данните за нарушения на човешките права, изнесени в доклад на Държавния департамент на САЩ, като лъжи, отбелязва агенцията.

В доклада, който излезе в понеделник, се казва, че в Мексико има достоверни данни за незаконни или произволни убийства, извършени от полицаи, военни и други длъжностни лица; за насилствено изчезване, организирано от правителствени агенти; както и за изтезания и нечовешко отношение от страна на силите за сигурност.

Освен това в доклада се критикува насилието срещу журналисти в Мексико и се посочва, че "безнаказаността и изключително ниските нива на съдебно преследване остават проблем за разрешаването на всички престъпления, сред които са и нарушения на правата на човека и корупция".

Запитан за доклада по време на вчерашна пресконференция, Лопес Обрадор го отхвърли, като каза, че "те лъжат" и отбеляза, че САЩ "смятат, че са правителството на света."

"Не си струва да се ядосваш, те просто са си такива", добави Лопес Обрадор, преди да се срещне по-късно през деня с бившия американски Държавен секретар Джон Кери в Мексико. Докладът "не е верен, те са лъжци", отбеляза той.

Лопес Обрадор се противопостави на неотдавнашните критики от страна на САЩ на неговата политика за сигурността, която бе подложена на внимателна проверка след отвличането на четирима американски граждани в Северно Мексико по-рано този месец, двама от които впоследствие бяха открити мъртви.

Левият президент, който казва, че изкоренява корупцията и безнаказаността в Мексико, твърди, че страната му е по-безопасна от САЩ, въпреки че тя има много по-висок процент на убийства, и критикува усилията, които полагат САЩ за предотвратяване на наркотрафика през границата с Мексико.