Силни експлозии се чуха различни квартали на Одеса в полунощ, когато дронове продължиха да летят над украинския черноморски град, предаде БТА. 

Атаката с дронове в Одеса и региона започна късно снощи преди полунощ. Сирените бяха задействани в 23.17 часа. Областните и градските власти призоваха населението да се укрие на безопасни места. 

По информация на Българската телеграфна агенция дроновете са долетели откъм Черно море, а първите експлозии са се чули в град Южни, на 48 км от Одеса.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

На фона на атаката с дронове говорителят на Военновъздушните сили на Украйна - Юрий Игнат, е освободен и преместен на друга длъжност, съобщи в "Телеграм" командирът на военновъздушните сили Микола Олешчук, цитиран от Укринформ.

Олешчук не посочва мотиви за кадровото решение. Той изказа благодарност на полковник Юрий Игнат за ползотворната му работа като началник на службата за връзки с обществеността на Командването на ВВС. По думите му Игнат ще продължи да работи във ВВС и ще има успехи на нова длъжност. 

Юрий Игнат има чин полковник и е възпитаник на Националната армейска академия "Хетман Петро Сагайдачен". Той беше назначен за говорител на командването на ВВС на въоръжените сили на Украйна през 2018 г.

Както съобщи Укринформ, в началото на март Юрий Игнат каза, че поради специфичното географско местоположение на Одеса не винаги е възможно да се прехващат всички вражески дронове и ракети.