Не съм наричала бракониери рибарите, които бяха задържани заради нерегламентиран улов в Румъния. Това каза в Бургас директорът на ИАРА инж. Ваня Стаматова. По повод поисканата ѝ оставка тя заяви, че не вижда основания да напуска поста си. 

"Явно някои мои думи са интерпретирани неправилно. Никога не съм наричала рибарите, които бяха заловени, бракониери. Това дали едни лица са бракониери може да каже единствено съдът. Досега се въздържахме от по-конкретни изявления, тъй като съм възмутена, че от румънска страна до този момент нямаме постъпило нищо официално по отношение на това какво се е случило там, освен това имам информация, че нашите инспектори - българските инспектори, които са участвали в тази съвместна проверка, са оказали съдействие на нашите рибари и дори са помолили румънските власти корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Това е информацията, която има до този момент. Очаквам докладите на двамата наши инспектори, които са били, и евентуално другата седмица да получим официална информация от румънските власти", каза Стаматова, цитирана от кореспондент на БНР в Бургас.

МВнР съобщи, че са освободени всичките 10 български моряци от трите риболовни кораба, които бяха задържани от румънските власти.

По информация на посолството ни в Румъния шест от членовете на екипажите са се завърнали в България снощи. Останалите четирима, сред които тримата капитани и един моряк, са присъствали тази сутрин на запечатването на трите плавателни съда и след това се връщат в България.

С прокурорско постановление трите кораба остават задържани на военното пристанище в Констанца.

Трите кораба са проверени на 23 март в 23:30 ч. на 50 мили източно от Констанца при съвместна операция на изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури на България и на Румъния. Трите съда са ескортирани до Констанца и от около 5:00 ч. сутринта на 24 март корабите с общо 10 души екипаж са задържани.

Веднага след получаване на информация за случая около обед на 24 март посолството в Букурещ е установило непрекъснат контакт с МВнР на Румъния, Бреговата охрана, Прокуратурата в Констанца, капитаните на трите риболовни кораба. В резултат на енергични действия бе изпълнена приоритетната цел - освобождаването на десетимата български граждани. Също в резултат на непрекъснатата комуникация с румънските власти, отношението към българските моряци е било добро и са създадени нормални условия за тях за времето на задържането им, информират още от МВнР.