Десет български граждани на три риболовни кораба са били заловени да бракониерстват калкан и акула в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море, на около 100 км от курорта Мамая, съобщи румънската Брегова охрана, цитирана от агенция Аджерпрес.

Плавателните съдове, заедно с техните екипажи, риболовни уреди и уловена риба, бяха ескортирани до военното пристанище в Констанца за по-нататъшно разследване под координацията на прокуратурата на Апелативния съд в Констанца.

От Външно министерство не коментират въпроса дали е имало бракониерство, или не, защото има образувано наказателно производство. 

Оттам обаче уточниха пред БТА, че няма арестувани моряци, а само задържани кораби на пристанището в Констанца. 

Няма задържани български граждани, съобщи Огнян Илиев, първи секретар "Връзки с обществеността" в посолството на България в Румъния. По думите му на моряците не е позволено да напускат корабите си.

Корабите са задържани вчера вечерта, около 23:30 ч., на 50 мили източно от Констанца, като са били спрени за проверка и отправени към военното пристанище на Констанца - Порт 1.

По-рано Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури съобщи, че за задържането на трите български риболовни кораба, като уточни, че единият от морските съдове е от Варна, другите - от Каварна и Бургас.

Гранични полицаи от румънската Брегова охрана са провели съвместна акция с представители на Националната агенция по рибарство и аквакултури на Румъния и България за предотвратяване и борба с бракониерството на риба. В рамките на акцията на около 100 км срещу курорта Мамая, в изключителната икономическа зона на Румъния, бяха идентифицирани три риболовни кораба, плаващи под български флаг, които бяха прехванати от кораба MAI 0201 под координацията на службата SCOMAR на бреговата охрана, съобщава Аджерпрес, като се позовава на румънската Брегова охрана.

След извършените проверки е установено, че членовете на трите екипажа, съставени от общо десет български граждани, са използвали неразрешени риболовни уреди и са извършвали риболов в периода на забрана, а на борда на лодките е открито количество риба - калкан и акула.

Здържаните моряци са в добро здравословно състояние, съобщи посланикът ни в Румъния Радко Влайков.

Корабите са потвърдили, че снощи около 23.30 ч. на 50 мили източно от Констанца са били спрени за проверка и са били конвоирани до пристанището в Констанца. Плавателните съдове в момента се намират на порт 1, което е военното пристанище в Констанца.

Посланик Влайков уточни, че посолството на България в Румъния е научило от публикации в румънските медии за задържаните три български риболовни кораба. Веднага са провели разговори с дирекция "Консулски отношения" на МВнР на Румъния и бреговата охрана. Говорителят на бреговата охрана е потвърдил, че българските кораби са били задържани и в момента се намират на порт 1. На моряците не е позволено да напускат корабите си. Случаят се разследва от бреговата охрана и е образувано наказателно производство под надзора на прокуратурата.

След това консулът в посолството Мирослав Енков е провел разговори с Димитър Димитров, адвокат на сдружение "Черноморски изгрев", членовете на които са фирмите собственици на задържаните кораби. По указание на посланика консулът се е свързал и с капитаните на корабите, които са потвърдили фактите около задържането.

"В момента моряците са в добро здравословно състояние и имат запаси от вода. Ще им се окаже съдействие за храната. До този момент капитаните на трите кораба не са търсили контакт с посолството на България", уточни посланик Радко Влайков.

Нашите дипломати са изпратили спешна нота до МВнР на Румъния с молба да се изясни случая, какви са причините за задържането, какъв е статутът на българските граждани, задържани ли са, или не, само корабите ли са задържани, какви действия ще бъдат предприети спрямо тях и информация за състоянието им.