Вили Диле, общински съветник в Градския съвет на Хага от крайно дясната "Партия на свободата" се е самоубила ден след като направи във фейсбук разтърсващо признание, че е била изнасилена, съобщи nu.nl.

53-годишната Диле пусна видео в социалната мрежа, в което разказва, че на 15 март 2017 година е била "отвлечена, изнасилена и жестоко пребита от група мюсюлмани, които искаха аз да мълча в Съвета на Хага".

Тя обвини своя колега съветник Арнод ван Доорн от "Партия на единството", че е организирал нейното отвличане и изнасилване, тъй като преди години е бил уволнен от нея.

"Той ме мрази много, това е един ужасен и злобен човек", казва още Диле. Тя обявява и че спира с политическите си занимания, защото е заплашвана с убийство.

На следващия ден след пускането на видеото, съветничката Диле е открита мъртва в дома си. След това видеото с нейното признание бе премахнато от фейсбук.

От полицията съобщиха, че са разговаряли със съветничката по повод слухове за отвличането й, но тя не е подала сигнал и разследване не е правено.

Премиерът на Холандия Марк Рюте каза, че е шокиран от смъртта на Диле и изказа съболезнования на близките й.

Вили Диле е съветник в Хага осем години. Тя е майка на четири деца и се е включвала активно във фондации, работещи за облекчаване живота на хора с увреждания.