Това пише електронното издание „Еурактив”, цитирано от "Фокус".
Четирима датски евродепутати от различни политически партии подписаха писмо до премиера Ларс Леке Расмусен, настоявайки България и Румъния да не се присъединяват към Шенгенската зона преди да се справят с корупцията и организираната престъпност.
Според Бент Бентсен от ЕНП, Кристел Шалдмуз от групата на социалистите, Емили Тюрюнен от зелените и Йенс Роде от групата на либералите 1 октомври 2011 г. (датата, определена за присъединяване към Шенген на двете страни от унгарското председателство на ЕС) е прибързана и ЕС не трябва да определя срокове за присъединяване за новите членки на съюза.

„Не е редно ЕС да прибързва с разширяването на Шенген, защото сме изправени пред предизвикателство с корупцията в полицията и по границите. Освен това гражданите в Западна Европа все по-често са жертва на кражби и обири, извършени в голяма част от случаите от румънски престъпници. Затова трябва сериозно да поставим на България и Румъния въпроса - „Наистина ли сте готови за Шенген?”, коментира Йенс Роде, цитиран от БНР.

И от либералите

Трима евродепутати от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа - Йенс Роде (Дания), Александер Алваро (Германия) и Ян Мюлдер (Холандия) са внесли предложение, с което да се премахне обвързването с конкретни срокове на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Тримата предлагат още ЕП да изрази "дълбоко безпокойство относно корупцията" в двете държави и да подчертае, че "Европейският съюз трябва да поставя изисквания за борба с корупцията въз основата на измерими критерии и стандарти".

Комисията на Европарламента, отговаряща за разширяването на Шенген - тази по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, прие в средата на месеца изцяло положително доклада за готовността на България за присъединяване и ще го гласува на 2 май.
Докладът бе изготвен от евродепутата Карлуш Коелю.
Становището на ЕП ще бъде прието на сесията в Страсбург на 4 юни.