Американският Сенат гласува график за останалите етапи от процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, според който крайното гласуване ще се състои в 16 часа източноамериканско време (21 ч. по Гринуич) на 5 февруари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Малко преди това Сенатът отхвърли предложението на демократите за призоваване на нови свидетели и представяне на нови доказателства в процеса (вижте по-долу).

В понеделник сенаторите ще изслушат заключителните аргументи на обвинението и защитата. Заседанието ще започне в 11 ч. (16 ч. по Гринуич).

Заключителните аргументи ще бъдат последвани от изказвания на сенаторите за това дали Тръмп трябва да бъде признат за виновен по повдигнатите две обвинения (в злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса) или да бъде оправдан. Във вторник се очаква изказванията на сенаторите да продължат.

Във вторник вечерта се очаква президентът Тръмп да произнесе речта си "За състоянието на съюза" на общо заседание на двете камари в Конгреса.

Почти сигурно е, че Сенатът ще оправдае Тръмп, тъй като за отстраняването му от власт е необходимо мнозинство от две трети в горната камара, а никой от 53-та републиканци не е показал признаци, че ще гласува за осъждане на президента.

Демократите загубиха ключово гласуване

С 51 на 49 гласа контролираният от републиканците Сенат сложи край на стремежите на демократите да бъдат изслушани показанията на свидетели, сред които бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън. Смята се, че Болтън има непосредствена информация за усилията на президента да упражни натиск върху Украйна да разследва политическия му съперник - бившия вицепрезидент Джо Байдън (това е и първото обвинение срещу Тръмп - за злоупотреба с власт).

Въпреки че двама сенатори републиканци (Сюзан Колинс от щата Мейн и Мит Ромни от Юта) се присъединиха към колегите си демократи, внесли искането за призоваване на свидетели, то беше отхвърлено.

Веднага след гласуването лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл заяви, че процесът може да приключи до дни.