Демократът Рафаел Уорнък спечели преизбирането си за Сената на САЩ в оспорван балотаж в щата Джорджия, като победи републиканеца и бивша футболна звезда Хершел Уокър, предаде Ройтерес.

При 99% преброени гласове той води пред Уокър с 50,8% на 49,2%, според Edison Research.

С победата Уорнък осигурява на демократите абсолютно мнозинство в Сената до края на мандата на президента Джо Байдън. В рамките на няколко години демократите ще имат мнозинство в Сената от 51-49 гласа, като ще спечелят едно място от сегашното разпределение 50-50 с победата на Джон Фетерман в Пенсилвания. Правителството обаче ще бъде разделено, тъй като републиканците ще имат контрола над Камарата на представителите, припомня АП.

Резултатът утвърждава Джорджия като щат, който със сигурност ще играе важна роля в президентските избори през 2024 г. През последните две години демократите вече спечелиха три сенаторски надпревари в бившата републиканска крепост, а президентът демократ Джо Байдън спечели щата през 2020 г.

"Нека да празнуваме за малко на тази планина. Нека потанцуваме, защото го заслужаваме. Но утре се връщаме обратно в долината, за да свършим работата", заяви Уорнък, баптистки проповедник, пред ликуваща тълпа от привърженици.

Поражението на Уокър е неуспех и за Доналд Тръмп, който се стреми към номинацията на републиканците, за да се кандидатира отново за Белия дом през 2024 г. Бившият президент подкрепи Уокър и десетки други високопоставени републиканци на тазгодишните междинни избори, но приключва с разнопосочни резултати в най-конкурентните си състезания.

Кампанията на Уокър беше съпътствана от многократни гафове. Като яростен защитник на абортите, той беше преследван и от съобщения, че е платил на няколко бивши приятелки да направят аборт - твърдения, които той отричаше.

Уорнък изтъкна тези опасения в предизборните си изяви и в телевизионните си реклами, които превърнаха надпреварата в най-скъпата за междинния сезон през 2022 г., с похарчени над 400 млн. долара.

"Сега няма да се оправдавам, защото водихме адски тежка битка", заяви Уокър пред поддръжници, когато се призна за победен.

Сега, когато демократите имат мнозинство от 51 места в 100-местния Сенат, ще бъде малко по-лесно придвижването на кандидатите на Байдън за съдебни и административни постове.

Голяма част от законите все още ще изискват подкрепата на републиканците. Но с един допълнителен глас в резерв демократите може да не се нуждаят винаги от сътрудничеството на центристките сенатори Джо Манчин и Кирстен Синема, които често бяха в противоречие с партията си, докато демократите се опитваха да прокарат амбициозната законодателна програма на Байдън през последните две години.

Те обаче ще се сблъскат с по-сериозна преграда в Камарата на представителите на САЩ, след като републиканците спечелиха малко мнозинство на 8 ноември, макар и да не достигнаха "червената вълна", която някои в партията прогнозираха, съобщава Ройтерс.