Скептични и дори леко обидени звучат реакциите на датските политици по повод проявения интерес от страна на американския президент Доналд Тръмп да купи Гренландия. Те избраха да му отговорят по неговия начин - чрез социалната мрежа "Туитър". 

"Това трябва да е някаква първоаприлска шега", написа бившият датски премиер Ларс Льоке Расмусен.

"Не, благодаря на купуването на Гренландия от Тръмп! Точно обратното, по-доброто и по-равнопоставено партньорство с Гренландия трябва да е пътят към една по-силна и в дългосрочен план по-независима Гренландия", напълно отхвърли идеята една от двете датски депутатки от Гренландия Оя Кемниц Ларсен. 

Бившият външен министър и сегашен говорител за външната политика на подкрепящите правителството социаллиберали Мартин Лидегор също заяви, че това трябва да е шега.

"Тръмп да купи Гренландия?! Дано да е шега, но иначе е ужасна идея с риск от милитаризация на Гренландия и по-малко независимост за гренландския народ, а освен това и голяма загуба за Дания", написа Лидегор в Туитър.

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп заговори за идеята САЩ да купят остров Гренландия като начин за разширяване на територията си, предадоха световните агенции.  Идеята за закупуване на ледената, автономна датска територия между Северния Атлантически и Северния ледовит океан от страна на САЩ е възприемана по-сериозно от други политици. Така например президентът Хари Труман бе предложил да купи Гренландия през 1946 г. за 100 милиона долара.

Изказването на Тръмп идва по време на работна ваканция в голг клуба му в Бедминстър, Ню Джърси - точно преди първото му посещение в Дания в началото на септември. Няма индикации, че закупуването на Гренландия ще бъде на дневен ред за разговорите му с датски служители.