Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че, след като е станал държавен глава, е загубил близо 5 милиарда долара, предават ТАСС и БТА. На тази стойност Тръмп оценява загубите, които е претърпял, тъй като се е отказал от кариерата си на бизнесмен, като включва в нея и разходите за адвокати във връзка с подадени срещу него жалби.

"Това да съм президент на САЩ вероятно ми струва между три и пет милиарда долара", каза Тръмп, цитиран от телевизия Ен Би Си.

"Все ми е едно обаче, това не ме интересува", допълни той.

В изказването си Тръмп за пореден път обяви, че ще се кандидатира догодина за втори мандат на поста.

Телевизия Ен Би Си направи уговорката, че твърдението на американския президент няма как да бъде проверено. Сегашният стопанин на Белия дом многократно е заявявал, че състоянието му надхвърля 10 милиарда долара. Според публикуваната през март класация на списание "Форбс" обаче общата стойност на неговите активи е около 3,1 милиарда долара.

По време на предизборната кампания през 2016 г. Тръмп заяви, че смята да публикува данъчните си декларации, но така и не го направи.

Обяснението му бе, че това е заради проверките, които се правят на неговия бизнес. Тръмп каза, че адвокатите му го съветват да не разкрива тези данни.

През май 2017 г. той обяви в интервю, че може да публикува данъчните си декларации, след като напусне президентския пост.

Преди да встъпи в длъжност, Тръмп разкри, че е напуснал всичките си постове в своята бизнес империя и ги е прехвърлил на синовете си Доналд и Ерик.

Президентът на САЩ освен това консолидирал всичките си компании, така че да имат общо счетоводство и отчетност. Вместо да продаде своите активи, Тръмп ги превел на тръстов фонд, управляван от синовете му.