Президентът на САЩ Доналд Тръмп неведнъж е проявявал интерес да купи Гренландия от Дания "с различна степен на сериозност", съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от световните агенции.

Американският ежедневник се позовава на неназовани настоящи и бивши служители на Белия дом. Според цитираните източници президентът на САЩ е поискал от своите съветници да "разгледат идеята" да бъде купен най-големият остров на Земята.

Тръмп е проявил интерес към Гренландия заради нейните природни ресурси и геополитическо значение. Възможни негови мотиви са да засили военното присъствие на САЩ в Арктика или да остави наследство от типа на купуването на Аляска от Русия през 19-и век.

Тръмп казал на свои сътрудници, че Дания изпитва финансови трудности заради това, че в състава на кралството влиза огромната автономна територия.

Предвидено е президентът на САЩ да посети Дания в началото на следващия месец.

Белият дом и Дания засега не са коментирали твърденията на "Уолстрийт джърнъл". Телевизия Си Ен Ен обаче цитира два анонимни източника, които потвърждават медийната публикация.

С население от около 56 000 души, автономната територия в Арктика получава от Дания годишна субсидия в размер на приблизително 560 милиона долара - повече от половината от нейните приходи, посочва ДПА.

АП припомня, че САЩ вече са се опитвали да купят най-големия остров на Земята. През 1946 г. те предложили на Дания 100 милиона долара за Гренландия, като подхвърлили идеята да разменят земя в Аляска срещу стратегически части от арктическия остров.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп успокои свои привърженици за състоянието на националната икономика въпреки колебанията на фондовите пазари, предаде Асошиейтед прес.

На предизборен митинг в североизточния щат Ню Хемпшър, Тръмп предупреди присъстващите, че финансовата им сигурност зависи от неговото преизбиране догодина.

"Независимо дали ме обичате или мразите, трябва да гласувате за мен", обърна се той към своите привърженици.

Пред ентусиазирано множество в Университета на южен Ню Хемпшър, Тръмп отхвърли засилените опасения за състоянието на американската икономика.

Избягването на икономическа криза е от критично важно значение за шансовете на президента на САЩ за преизбиране, отбелязва АП.

"Съединените щати точно сега имат най-горещата икономика в целия свят", увери Тръмп.

Милиардерът, който влезе в Белия дом, обещавайки исторически икономически бум, повтори своята теза, че пазарите са щели да се сринат, ако той не е бил избран за президент през 2016 г. Ако загубя на изборите през 2020 г., пенсионните спестявания на американците ще бъдат загубени, предупреди той.

През 2016 г. Тръмп спечели първата си победа на първичните избори за номинацията на републиканците именно в Ню Хемпшър. На самите президентски избори той загуби в щата с малка разлика от демократката Хилари Клинтън, припомня АП.

През годините Ню Хемпшър е доказал, че не е твърд бастион на никоя от двете основни американски партии.

Богатият малък щат има само четири места в 538-членната избирателна колегия, която официално избира президента на САЩ - много по-малко от ключови колебаещи се щати като Флорида, Уисконсин и Мичиган. При оспорвани избори обаче ролята му може да се окаже решаваща. Така например, през 2000 г. републиканецът Джордж Буш-младши не би спечелил без гласовете на електорите от Ню Хемпшър.