Датските власти заявиха, че епидемията от коронавирус в страната е овладяна, предаде ДПА.

Датската премиерка Мете Фредериксен заяви на пресконференция, че въпреки това опасността не е отминала.

"Коронавирусът си е същият. Също толкова заразен и опасен", каза тя.

Дания ще създаде специална комисия, която ще бъде част от министерството на правосъдието и ще има за задача да гарантира, че страната разполага с достатъчно количество запаси от защитни облекла и тестове.

"Смятаме, че защитното облекло е от критична важност. Трябва да сме по-добре подготвени за евентуална нова вълна на коронавируса или за нова пандемия", изтъкна Фредериксен.

Датският министър на здравеопазването Магнус Хойнике заяви, че трябва да бъде създадена гореща линия като част от опитите на датските власти да проследят контактите на заразените с вируса.

Всички граждани със симптоми трябва "да се обадят на всички свои близки контакти, които е възможно да са заразили", каза Хойнике, като уточни, че служителите на горещата линия ще дават указания как да се постъпва в такива ситуации.

В Дания тази седмица магазини възобновиха своята работа като част от втория етап на постепенното смекчаване на въведените ограничителни мерки, имащи за цел ограничаване на разпространението на коронавируса.

Досега заразените с вируса в Дания са около 10 500, а смъртните случаи - 533.