Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи в Женева, че новият коронавирус ще се нарича официално COVID-19, предадоха световните информационни агенции.

Това наименование ще замени неофициалното 2019-nCoV, дадено на вируса временно след появата на болестта. То е избрано, така че да е лесно за произнасяне и да не стигматизира една държава или население, подчерта шефът на СЗО.

Той обясни и съкращението - "co" означава корона, "vi" - вирус, "d" - болест (desease на английски език). Числото 19 обозначава годината, когато се е появил вирусът - 2019.

Първата ваксина за вируса COVID-19 може да е налична до 18 месеца, обяви още Гебрейесус пред около 400 учени от цял свят на двудневна научна конференция на СЗО в Женева, която има за цел да ускори разработването на лекарства.

"Новият коронавирус трябва да бъде смятан за враг номер едно", каза по-късно той пред журналисти в Женева.

Той призова страните да се борят възможно по-агресивно с вируса.

"Ако светът не се събуди и не възприеме вируса като обществен враг номер едно, не мисля, че ще си научим урока", заяви ръководителят на СЗО.

Междувременно най-изявеният китайски експерт по темата каза пред Ройтерс, че броят на новите случаи намалява в някои провинции и според прогнози епидемията ще достигне пика си този месец. 83-годишният епидемиолог д-р Чжун Наншан изрази надежда, че тя ще бъде ликвидирана около април. Той стана известен с ролята си в борбата с тежкия остър респираторен синдром през 2003 г.

Официално броят на починалите от новия коронавирус в Китай е 1017 по данни на СЗО, а заразените са 42 708.

Пекинският зоопарк, който е затворен за посетители от 24 януари заради разпространението на коронавируса, премина в онлайн режим на работа и редовно публикува информация за животните в социалните мрежи, съобщи Синхуа.

В събота администрацията на зоопарка започна да публикува видеоматериали, снимки и статии, посветени на храненето и дресировката на животните.

"Зоопаркът може и да е затворен, но нашата работа по грижата за животните продължава дори при още по-високи стандарти. Единствената разлика е отсъствието на туристи", каза заместник - кураторът на зоопарка Чжан Ченлин.

2 нови случая в Германия, изследват болен в Атина

Германия потвърди днес още два случая на коронавируса в южната провинция Бавария. С това общият брой на заразените в най-населената държава в Европа достигна 16, съобщи Ройтерс.

Двата нови случая са свързани със заразяването на служители на компания за авточасти.

Компанията съобщи миналия месец, че китайски служител е дал положителни проби за вируса, когато се е върнал в Китай след посещение в централата край Мюнхен. Служителят явно е заразил свои германски колеги, отбеляза Ройтерс.

Пациент със симптоми, които отговарят на инфекция с новия коронавирус, пък е откаран с линейка в атинската многопрофилна болница "Атикон", съобщи гръцката телевизия Скай.

Според информация на телевизията пациентът скоро е пътувал в Китай. Очаква се да бъде взета проба, която да потвърди или отхвърли наличието на инфекцията.

Болницата "Атикон" е определена със заповед на министерството на здравеопазването за референтен център за приемане на начални съмнителни случаи на COVID-19 в Гърция. Досега всички съмнения за новия коронавирус в страната се оказаха неоснователни.