Останките са открити в пещера в Южна Африка, което за пореден път потвърждава, че именно Африканският континент е люлката на човечеството, коментира Би Би Си, цитирано от БНР.

Новият вид е кръстен "хомо наледи" на пещерата, в която е открит и чието име означава звезда на местния език.

Вижте снимки >>>

Някои от чертите на Homo naledi, като ръцете, китките и стъпалата са много близки до тези на съвременния човек. В същото време малкият обем на мозъка и горната част на тялото му са по-близки до предшестващия човека вид, наречен австралопитек.

Това опровергава викторианската теория за линеарно развитие на човешкия вид, заяви д-р Ли Бергер. Викторианската идея за човешката еволюция като стълба се оказва погрешна. Това беше доказано и от други находки, но Homo naledi потвърждават идеята, че е имало разнообразие в миналото ни, твърди Бергер. 

Как обаче те са свързани с нас е следващият голям въпрос. Освен това палеонтолозите са заключили, че "хомо наледи" са погребвали своите мъртъвци - характеристика, смятана за изцяло човешка досега.

Новото откритие ще позволи на учените да разберат повече за прехода, осъществен преди около 2 милиона години, от австралопитека до примата от вида Homo, нашият пряк предтеча.