Мария Альохина съобщи в Туитър днес, че тя и Олга Борисова са били задържани тази сутрин.

Протестът бил пред сибирския затвор, в който излежава 20-годишната си присъда украинският режисьор кинодокументалист Олег Сенцов, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сенцов, който е от Крим - анексирания от Русия през 2014 г. украински полуостров, бе осъден от руски военен съд през 2015 г. за заговор за извършване на терористичен акт.

На сайта Mediazona, създаден от Альохина и друга участничка от нейната рок банда, е бил качен видеоклип, който показва, как полицейски патрул спира колата, в която двете момичета пътували, след което били отведени в полицейското управление.

Ден по-рано те окачили на мост, недалеч от затворническата колония в руския сибирски регион Якутия, плакат с надпис "Освободете Сенцов!".

Альохина бе една от двете участнички в пънк групата "Пуси райът", осъдени на по две години затвор за протестно музикално изпълнение - импровизирана "пънк молитва" - в московския катедрален храм "Христос спасител" през 2012 г., с което се обявиха срещу руския президент Владимир Путин и управляващия в страната елит.

Обвиненията и 20-годишната присъда срещу Сенцов - член на националистическата украинска групировка "Десен сектор", по всеобщо мнение, са били политически мотивирани и много хора от сферата на изкуството в Русия и извън пределите й настояват за неговото освобождаване.