Чешкото правителство постигна съгласие за начало на преговори със САЩ за доставка на изтребители F-35 "Лайтнинг 2" на американската корпорация "Локхийд Мартин", за да замени сегашните си изтребители "Грипен", които в момента Чехия ползва под наем от шведската компания СААБ, съобщи днес премиерът Петър Фиала, цитиран от Ройтерс и БТА.

Централноевропейската страна, която е член на НАТО, също така ще започне преки преговори за закупуване на бойни транспортни средства за нуждите на пехотата Си Ви - 90 (CV-90) на британската фирма "Би Ей И Систъмс", след като отмени търг за доставка на подобна техника.

"Това е поредна стъпка към модернизирането на армията и изпълнението на съюзническите ни задължения", каза чешкият премиер на излъчена на живо по телевизията пресконференция. Той подчерта, че "това са важни решения във времена, когато сигурността на Европа и Чехия е изправена пред нови предизвикателства заради руската агресия в Украйна".

Чехия иска да купи 24 изтребителя F-35, каза министърката на отбраната Яна Чернохова. Тя уточни, че се очаква преговорите да приключат до октомври догодина.

Чехия разполага сега с 14 самолета "Грипен" шведско производство по договор за наем за срок до 2027 г. През юни "Локхийд Мартин" обяви, че през 2026 г. може да достави първите изтребители F-35 на съседна Германия и че очаква още поръчки за самолети от този модел от Европа, включително евентуално от Гърция и Чехия.

Министерството на отбраната на САЩ се споразумя с компанията през следващите три години да произведе около 375 изтребителя, съобщиха те в понеделник.

Чешкото правителство същевременно отмени проточил се търг за 2,6 милиарда долара за доставка на около 210 верижни бойни машини на пехотата, в който участваха "Би Ей И Систъмс", "Дженеръл Дайнамикс" и "Райнметал".

Вместо това Чехия ще разговаря директно с Швеция за доставки на Си Ви - 90 - бронирани транспортни машини, произвеждани от шведското подразделение на "Би Ей И Систъмс", каза Чернохова.