Дошла е офертата от американска страна за доставка на вторите 8 самолета F-16 Block 70. Това каза пред журналисти министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков след заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

На него министърът коментира, че подписаното изменение и допълнение по договора от 2019 г. не променя стандартните общи условия за доставка на първите осем самолета F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка.

Министърът добави, че в момента получената оферта се преглежда.

Това е предложение за договор, който трябва да се придвижва към Народното събрание, уточни министър Заков. Той посочи, че има срокове, които са кратки. До началото на ноември тази година трябва да се отговори на предложението.

Офертата е съпоставима с първата като стойност, но е с много по-голям пакет способности, тъй като България вече има история с американската страна, обясни министърът. Затова страната ни ползва доста по-добри условия за договор. Заков уточни, че цената е съпоставима в долари.

България вече има право да плаща и на части. Самата схема на плащане тепърва ще се уточнява. Само в първия договор е имало изискване да се плати накуп. Сега може да се плати нацяло, но може да се плати и на части, допълни Драгомир Заков.

Ако парламентът не работи, страната ни може да не се вмести в срока 1 ноември, добави министърът в оставка. Все пак има опция за удължаване на приемане на предложението, но тя е със съгласието на американската страна.

Пред комисията Заков заяви, че това, че се преразпределят средствата, не променя крайните стойности по договора. По думите му парите нито се увеличават, нито се намаляват.

С предложеното изменение не се намаляват и заложените способности във въоръжената система на самолети F-16 Block 70, допълни министърът в оставка. Според него дори има доста надграждане по някои от елементите, което е в полза на България, без да се повишава цената. Това, което се променя по договора, повишава способностите на самолетите, обясни Заков.

На свое заседание на 6 юли Министерският съвет в оставка одобри договор за Изменение и допълнение №1 (Amendment №1) към международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support). C решението се предлага на Народното събрание на основание чл. 85, ал.1, т.4 от Конституцията на Република България да ратифицира със закон този договор.

От МС съобщиха тогава, че след влизане в сила по условията на Закона за международните договори на България, изменението ще даде възможност за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ без увеличаване на финансовите задължения за българската държава.