Стотици гневни граждани наобиколиха полицейски участък в Минеаполис, за да искат сметка на служителите, след като по-рано бе убит арестуван мъж. При размириците полицаите използваха сълзотворен газ, за да разпръснат хората.

Повод за напрежението стана видеоклип, заснет от граждани, на който се вижда как униформен притиска задържания Джордж Флойд с коляно във врата в продължение на няколко минути.

Накрая арестантът издъхва, а на клипа ясно се чува, че казва, че не може да диша. Афроамериканецът е бил невъоръжен и с белезници, когато става инцидентът. Мъжът е бил арестуван за престъпление без насилие.

Снимка: БТА/AP

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрай обяви, че четирима полицаи са били уволнени във връзка с трагедията, а ФБР се заема да разследва дали униформените са извършили престъпление.

Стотици гневни граждани наобиколиха полицейски участък в Минеаполис

Снимка: БТА/AP

"Когато чуеш, че човек да моли за помощ, трябва да му помогнеш. Този полицай се провали в най-основните си човешки задължения", смята Фрай.

"Той казва: "Мамо, мамо, не мога да дишам". Просто го убиха. Отнесоха се с него по-зле, отколкото с животно", споделя Филонийс Флойд, брат на убития.