В Израел е ваксинирана една четвърт от населението и на ден се поставят по 200 хиляди дози от ваксината на "Пфайзър"-"Бионтех", съобщи днес министърът на здравеопазването Юли-Йоел Еделщайн, предаде ДПА.

Близо 2,4 милиона души от 9,3-милионното население на страната са получили първата доза, написа той в "Туитър". От тях 700 хиляди са получили и втората доза, която се инжектира 21 дни след първата.

Всички имунизирани израелци, тоест получилите и двете дози, могат да кандидатстват онлайн за издаването на "зелен пропуск", който ще им позволява да заминават в чужбина и при завръщане да не се налага да остават под карантина. Тези пропуски ще се ползват и за безпрепятствени посещения на културни прояви като концерти, когато правителството ги разреши. За да не се допуска дискриминация, от непожелалите да се ваксинират ще може да се иска отрицателен тест, направен до 48 часа преди проявата.

Понастоящем Израел е в трети национален локдаун, срокът на който бе удължен до 31 януари. С малки изключения са затворени всички училища; затворени са и моловете, а ресторантите извършват само доставки на храна. Хората не могат да ходят на гости на приятели и да се отдалечават от домовете си на повече от километър, също с някои изключения. Пътният трафик обаче почти не е намалял.

Израел е световен лидер с голяма преднина пред останалите страни по брой ваксинации на човек от населението. В понеделник обаче броят на потвърдените нови случаи на коронавирус на дневна база надхвърли 10 хиляди, което се случва за пръв път от февруари миналата година, припомня ДПА.