Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес пръв в страната се ваксинира срещу новия коронавирус с препарата на американската компания "Пфайзер". Това стана в медицинския център на болницата Тел ха Шомер в град Рамат Ган, близо до Тел Авив. Процедурата бе излъчена по държавния телевизионен канал Кан, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Процедурата по ваксинирането бе предадена пряко, така че премиерът да даде личен пример и да подтикне широката общественост да се ваксинира, съобщи канцеларията на израелското правителство.

Нетаняху, който е на 71 години, каза, че мисли за децата, които се грижат за родителите си, както и за внучетата, които искат истинско гушкане от дядо си и баба си, а не само виждания в Зум (Zoom), платформата за видеосрещи, която се използва активно от началото на пандемията, отбеляза АФП.

Израел е поръчал над 14 милиона дози ваксини от лабораториите "Модерна" и "Пфайзер".

Тази вечер министерството на здравеопазването обяви, че прекратява политиката си на "зелени" страни, от които пътуващите не са длъжни да се подлагат на карантина при влизането в Израел.

От утре всички, които пристигат в Израел, ще трябва са поставят в изолация за две седмици, включително и израелците, които се завръщат от Обединените арабски емирства. Израелската държава нормализира неотдавна отношенията си с тази арабска страна и това доведе до откриването на първите преки въздушни връзки между Тел Авив и Дубай, припомня АФП