Докато светът чакаше официалното потвърждение дали ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгени Пригожин е загинал при инцидента с неговия частен самолет, много световни политици вече реагираха на появилите се съобщения.

От Белия дом обявиха, че следят ситуацията, а американският президент Джо Байдън е бил информиран за самолетната катастрофа в Русия. "Видяхме съобщенията. Ако това се потвърди, никой не бива да е изненадан", каза говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън.

"Ако е истина, това показва, че (руският президент Владимир) Путин ще елиминира своите опоненти и това плаши всеки, който смята да изрази мнение, което е различно от неговото", каза премиерката на Естония Кая Калас пред телевизия Си Ен Ен.

"Много ще ни е трудно да посочим някого, който интуитивно да си е помислил, че това е било съвпадение. Става така, че политическите опоненти, които Владимир Путин смята за заплаха за властта си, не умират по естествен начин", коментира пред държавната новинарска телевизия "Те Фау Пе инфо" полският външен министър Збигнев Рау.

"Зрелищното премахване на Пригожин (...) два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руските елити преди изборите през 2024 г.", каза в социалната мрежа "Екс" (известна до неотдавна като "Туитър") Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, цитиран от Франс прес. Подоляк изтъкна, че "Путин не прощава на никого".

"Почивай в мир, неспокоен герой", написа в Телеграм православният олигарх Константин Малофеев. Евгений беше един от хората, на които им пука. Той можеше да бъде най-успешният ресторантьор в страната, но избра да замени добре охранения живот с борбата срещу враговете на Русия. Той създаде една легенда - ЧВК "Вагнер", която е призната на всички континенти. Това име кара западните неофашисти да треперят, а хората с добра воля по света да ликуват. Това го чух от моите другари от Съюза на доброволците от Донбас, които се биеха като част от "Вагнер" срещу световното зло в Сирия, Африка и накрая в Украйна", пише Малофеев в емоционален пост.

"Евгений беше истински патриот на Русия. Горещ. Отявлен. Ужасно за враговете и неудобно за бюрократите. Решавайки съдбата на страни и народи в чужбина, той, за съжаление, не забеляза как реши да командва вече у дома - в Русия. На 24 юни, вдигнал въоръжени колони срещу Москва, той почти отприщи гражданска война. Но, слава Богу, спря навреме.

След като се премести в Беларус, "Вагнер" стана още по-опасен: той е на 100 километра до столицата на окупираната от американците Украйна, Киев. С дързостта на Пригожин нямаше съмнение, че щеше да се осъществи победен набег на Киев.

И този неспокоен, грижовен герой вече го няма. Не познавах Уткин, с чиято позивна цялата ЧВК се наричаше "Вагнер". Но съм сигурен, че смъртта му също е огромна загуба.

Почивай в мир, неспокоен герой. Със сигурност ще превземем Киев! Вашата работа няма да умре. 

А докато някои от коментиралите световни политици не бяха сигурни загинал ли е или не Пригожин, потвърждението за това дойде от Росавиация - Федералната агенция "Въздушен транспорт" на Русия, която публикува списъка с жертвите на самолетната катастрофа в Тверска област.