Полша и Литва обмислят да затворят границите си с Беларус поради опасения от присъствието на свързаната с Русия частна военна компания "Вагнер" в Беларус, заяви полският министър на вътрешните работи, цитиран от полската новинарска агенция ПАП и БТА.

Мариуш Камински написа в социалната мрежа "Екс" (X) (бившия "Туитър"), че е провел телефонен разговор с литовския си колега Агне Билотайте, за да определят съвместни действия при възникващите заплахи от Беларус.

Двамата вътрешни министри са обсъдили възможното затваряне на всички гранични пунктове и пълната изолация на режима на беларуския президент Александър Лукашенко.

По-рано днес заместник-министърът на вътрешните работи на Литва Арнолдас Абрамавичус обяви, че в отговор на прехвърлянето на наемници от "Вагнер" в Беларус, Литва ще затвори два от шестте гранични пункта с източната си съседка.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки се срещна вчера с литовския президент Гитанас Науседа на полско-литовската граница, за да обсъдят заплахите, породени от присъствието на руски наемници в Беларус. Двамата се срещнаха в Сувалкския коридор - стратегическа полска територия, която разделя руския анклав Калининград на Балтийско море от Беларус. Според Моравецки над 100 от общо около 4000 наемници на "Вагнер", които се намират в Беларус, са се придвижили близо до Сувалкския коридор.

След появата на лагери на наемници на ЧВК "Вагнер" на територията на Беларус полските власти решиха да подсилят войските си на източната граница, като преместиха повече от 1000 войници на източната си граница.

Междувременно от сряда в близките до "Вагнер" канали в Telegram започнаха да се появяват снимки на бойчи от частната военна компания на фона на полски гранични стълбове.