Европейският съюз наложи санкции на иранската компания "Шахид авиейшън индъстрис" и на трима ирански генерали за това, че са замесени в доставката на бойни дронове на Русия, за които се предполага, че са използвани в рамките на конфликта в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Подсилената от Запада противовъздушна отбрана на Украйна създава трудности за руските военни самолети, а дроновете камикадзе са евтино оръжие, което може да търси и унищожава цели, като същевременно всява страх сред войниците и цивилното население, отбелязва Асошиейтед прес.

Срещу Москав бяха предявени обвинения в това, че изпраща вълни от ирански дронове "Шахид" над Украйна, за да нанасят удари по електроцентрали и други ключови обекти от украинската инфраструктура.

ЕС замрази намиращите се в Европа авоари на иранската компания производител на дронове, а също така и авоарите на тримата генерали. На тримата военни бе наложена и забрана да стъпват на територията на Европейския съюз.

В изявление на Брюксел се казва, че този ход "е сигнал за решимостта на ЕС да реагира бързо и решително на действията на Иран в подкрепа на руската агресия срещу Украйна". Брюксел осъжда доставката на ирански дронове на Русия и тяхното смъртоносно използване в агресивната война срещу Украйна".

Иран окачестви днес като "безпочвени" обвиненията, че изпраща ракети и бойни дронове на Русия, които руските сили да използват в конфликта в Украйна.