Експлозии са избухнали в украинската столица. Киев е атакуван от дронове камикадзе, съобщи ръководителят на украинската президентска канцелария Андрей Ермак в своя канал в Телеграм.

По думите му, украинската армия има нужда от още системи за противовъздушна защита.

"Имаме нужда от тях и то възможно най-скоро. Нямаме време за бавни действия. Имаме нужда от още оръжия за защита на небето и унищожаване на врага", допълни Ермак. 

Видеокадри в Телеграм показват взривове в Шевченковския район на Киев. След тях са избухнали пожари. Към момента няма информация от официалните власти за жертви и ранени. Въздушната тревога обаче не е отменена и гражданите са призовани да останат в укритията.

Минути след 7 часа кметът на украинската столица Виталий Кличко съобщи за още една силна експлозия в центъра. 

Общо три последователни взрива са избухнали около 6:35 ч., 6:45 ч. и 6:58 ч. 

 

Украинската агенция ТСН, позовавайки се на очевидци, съобщава за облаци дим над сградата на националната енергийна компания Укренерго.

Тежки боеве се водят и около градовете Соледар и Бахмут в Донбас, съобщи пък президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение.

"Ключовите горещи точки в Донбас са Соледар и Бахмут", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение. "Там се водят много тежки битки".

Град Бахмут е следващата цел на руските въоръжени сили в бавното им настъпление през района на Донецк, след като превзеха ключовите индустриални градове Лисичанск и Северодонец през юни и юли. Соледар се намира точно на север от Бахмут.

Европейският съюз пък засилва военната си подкрепа за Украйна, като се очаква да започне днес мисия за обучение на 15 000 украински войници на територия на ЕС и отпускането на нови 500 милиона евро за доставка на оръжия, съобщи Франс прес.

Това е голяма стъпка и първа подобна за ЕС, отбелязва европейски служител, според когото "Никога не сме изпълнявали мисия от такъв мащаб".

Очаква се външните министри на 27-те страни членки да одобрят тези две решения на среща в Люксембург днес и мисията да започне незабавно да функционира, добавя дипломатически източник, цитиран от АФП.