Руски гражданин, у когото са намерени два дрона и голямо количество заснет видео и снимков материал, е бил задържан в Норвегия, докато се опитвал да се върне в родината си, предаде Франс прес, като се позова на норвежкото правосъдие.

50-годишният Виталий Рустанов е бил арестуван в сряда в арктическата част на Норвегия, на граничния пункт Стурскуг - единствената точка за преминаване между страната и Русия, докато се опитвал да го пресече с два дрона и оборудване за цифрово съхраняване на данни.

Съдия от норвежката община Вадсьо постанови днес временно задържане под стража на Рустанов за две седмици по искане на полицията.

"Съществуват... предположения, че той би опитал да се укрие от съдебно преследване, ако не бъде задържан", мотивира се магистратът. Той уточни, че Рустанов притежава руски и израелски паспорт.

От решението на съда, с което АФП разполага, става ясно, че Рустанов е бил в Норвегия от август и е признал, че е снимал с дроновете "из цялата страна". У него са намерени 4 терабайта снимки и видеа, някои от които са криптирани.

Подобно на други западни държави, Норвегия забрани прелитането на своя територия на апарати, управлявани от руски граждани или компании, като реакция на инвазията на Русия в Украйна. Нарушаването на това ограничение е наказуемо с до 3 години затвор, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

По-рано беше съобщено за неидентифицирани прелитания на дронове в близост до норвежки енергийни съоръжения, включително над петролно-газови платформи в морето.

Тези сигнали, заедно със предполагаемия саботаж на газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море, принудиха Норвегия да засили сигурността около подобни съоръжения. След намаляването на руските доставки заради войната в Украйна, скандинавската държава се превърна в най-големият доставчик на природен газ за Европа.

Норвежките медии съобщиха за поредно прелитане на дрон снощи, в близост до газопреработвателния комплекс "Корстьо" в югозападната част на страната. Полицията все още не е идентифицирала отговорните и поиска помощ от гражданите.