Демонстранти, протестиращи срещи плановете за пенсионна реформа на френското правителство, влязоха в сблъсъци с полицията днес в Париж, която се опита да разпръсне някои групи със сълзотворен газ, предаде Ройтерс.

Френските синдикати започнаха общонационални стачки в началото на декември срещу реформата на президента Еманюел Макрон, които нарушиха работата на училища, движението по жп линии и пътищата.

Днес полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи край туристически точки като музея за модерно изкуство Център "Жорж Помпиду", където някои демонстранти се опитаха да издигнат барикади и потрошиха автобусна спирка.

Сблъсъци избухнаха и в други места от протеста, макар демонстрациите да замряха в късния следобед.

Жером Родригес, известна фигура в движението на "жълтите жилетки", е бил ранен в окото, макар засега да не се знае как точно. По-рано тази година той ослепя със същото око по време на друга демонстрация.

В необичаен жест протестиращите срещу пенсионната реформа днес поканиха "жълтите жилетки" да се присъединят към тях, допълва Асошиейтед прес. Движението, което започна преди повече от година като реакция на високата цена на живота във Франция и в борба за социална и икономическа справедливост, днес проведе акция за 59-а поредна събота.

Шествието днес премина от Северната гара до Шатле в центъра на Париж.

Макрон иска пенсионната възраст да бъде повишена от 62 до 64 години и да бъде отменена сложната система, включваща 42 специални категории, най-вече служители в транспортната система, които имат собствени правила.

Стачките нарушиха транспорта в страната, като днес са се движили само 6 от всеки 10 високоскоростни влака. По линията "Евростар", свързваща Париж и Лондон, се движат четири или пет влака. Услугите на парижкото метро се подобряват, но само две линии, и двете автоматизирани, работят безпроблемно.

След продължило с дни мълчание хората очакват с голямо нетърпение новогодишното обръщение на 31 декември на президента Еманюел Макрон.