Борис Джонсън пристигна обратно във Великобритания в събота, тъй като обмисля дързък опит да спечели втори мандат като министър-председател само седмици след като беше принуден да се оттегли - някои негови колеги обаче предупредиха, че завръщането му може да създаде още по-голям политически хаос, съобщи Ройтерс.

Потенциалните кандидати да заменят премиера Лиз Тръс, която драматично напусна поста в четвъртък след само шест седмици на власт, се впуснаха в неистова надпревара за лобиране, за да си осигурят достатъчно номинации в състезанието за лидерство на Консервативната партия преди крайния срок в понеделник, отбеляза агенцията.

Джонсън, който беше на почивка в Карибите, когато Тръс подаде оставка, не е коментирал публично надпреварата за стария му пост. Той получи подкрепата на десетки консервативни законодатели, но трябва да си осигури 100 номинации, за да върви напред.

Министърът на търговията Джеймс Дъдридж заяви в петък, че Джонсън му е казал, че е готов.

Джонсън е бил освиркван от някои пътници в самолета за Великобритания, според репортер на Sky News, бил на полета, който пристигна в Лондон в събота сутринта.

Това би било изключително политическо възкресение за бившия журналист и бивш кмет на Лондон, който напусна "Даунинг стрийт" 10, по време на скандал, но мърморейки, че колегите му са променили правилата по средата на състезанието - удар срещу консервативните депутати, които не позволиха той да изкара пълен мандат.

Бившият министър на отбраната Пени Мордаунт - лидер на Камарата на общините, стана първият кандидат, който официално декларира намерение да се кандидатира за следващ лидер на Консервативната партия, но Джонсън и Риши Сунак, някога негов министър на финансите, са потенциални съперници преди гласуването следващата седмица.