Британският премиер в оставка Борис Джонсън сравни управлението на украинския президент Володимир Зеленски с военновременните подвизи на Уинстън Чърчил, предаде ДПА.

Британският лидер каза, че смята, че "Чърчил също би приветствал и вероятно би плакал", ако можеше да чуе изявлението на украинския президент, че се нуждае от "боеприпаси, а не от извеждане" от Киев, което Зеленски направи в началните дни на руското нахлуване в Украйна през февруари.

Джонсън каза още, че може да си представи как "духът на Уинстън Чърчил" върви с украинския лидер, "проправяйки път с бастунчето си" през всякакви изпитания.

Британският премиер каза това на церемония на "Даунинг стрийт" 10, в рамките на която връчи на Зеленски, който се включи чрез видеоконферентна връзка, наградата "Уинстън Чърчил" за лидерство.

В церемонията участваха още членове на семейството на Чърчил и на Международното дружество, носещо името на бившия британски лидер.

"Вашето демонстративно неподчинение, Вашето достойнство, Вашето неизменно чувство за хумор трогнаха милиони хора,...Вие станахте символ на героизма на украинския народ", каза Джонсън, връчвайки наградата от името на Международното дружество на Чърчил.

"За мен е изключителна чест да получа тази награда за лидерство", отговори Зеленски.

"Знам, че Украйна, вдъхновена от Вашето лидерство, не само може да победи, а ще победи и когато дойде този ден, а той ще дойде, Украйна отново ще се въздигне и ще заеме мястото си на свободна и независима държава", каза още Джонсън, който се очаква да напусне поста си в началото на септември.

Зеленски в своето слово отбеляза, че победата на Украйна ще стане възможна само в случай, че западните съюзници "продължат доставките на достатъчно ефективно и модерно оръжие", за да могат украинските сили с негова помощ "да сломят нападателния потенциал на Русия".