Консервативните съюзници на оттеглящия се британски премиер Борис Джонсън обвиниха комисията от депутати, разследваща дали той е подвел парламента, че провежда "лов на вещици", съобщи ДПА.

Въпреки че Джонсън трябва да напусне "Даунинг стрийт" след по-малко от месец, комисията продължава разследването си дали премиерът е демонстрирал неуважение към парламента, като е подвел депутатите с отричането на "партигейт".

Министърът на културата Надин Дорис, един от най-верните поддръжници на Джонсън, днес написа в Туитър: "Ако този лов на вещици продължи, това ще бъде най-грозната злоупотреба с власт, на която сме ставали свидетели в Уестминстър. Той ще хвърли сериозно съмнение не само върху репутацията на отделните депутати, които участват в комисията, но и върху процесите в парламента и самата демокрация."

Лорд Голдсмит, който получи от Джонсън благородническата титла и министерски пост, след като избирателите го изхвърлиха като депутат от Ричмънд Парк през 2019 г., написа в Туитър: "Проучването "Партигейт" очевидно е фалшифицирано. Това е комисия, съставена от силно пристрастни, отмъстителни и злопаметни депутати... Това е непристойна злоупотреба с власт."

В отговор на коментара на Дорис депутатът от Лейбъристката партия Крис Брайънт заяви: "Нека да поговорим за злоупотреба с власт, като например незаконно спиране на работата на парламента или раздаване на благороднически титли на донори, или нарушаване на правилата в защита на Оуен Патерсън.

Истинска злоупотреба с власт би било да спреш разследване, за да защитиш свой приятел."

Разследването се ръководи от междупартийна комисия с консервативно мнозинство, която избра ветерана лейбърист Хариет Харман да го ръководи.

Партитата на "Даунинг стрийт" в нарушаване на ограниченията заради пандемията бяха сред скандалите, които принудиха Джонсън да подаде оставка като лидер на торите, а неговият наследник ще стане следващият министър-председател през септември.

Но разследването на комисията заплашва да опетни още повече наследството му и може да повлияе на бъдещето му като депутат, посочва ДПА.

Ако бъде установено, че е излъгал парламента, Джонсън може да бъде отстранен от Камарата на общините за 10 или повече заседателни дни и да получи петиция за отзоваване, която, ако бъде подписана от 10% от избирателите му, ще предизвика частични избори.