Бившият британски премиер Борис Джонсън се оттегли в неделя от надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия, съобщи Ройтерс.

"Има доста голяма вероятност да се представя успешно на изборите сред членовете на Консервативната партия - и бих могъл в действителност да се върна на "Даунинг стрийт" в петък", заяви Джонсън, но допълни, че "през последните няколко дни за съжаление достигнах до заключението, че това просто не би било правилното решение как да постъпя".

"Не можеш да управляваш ефективно, ако нямаш обединена партия в парламента", каза той.

Джонсън така и не обяви официално кандидатурата си за лидерската позиция, но прекара уикенда в опити да убеди консервативните депутати да го подкрепят. В неделя той каза, че е получил подкрепата на 102 от тях - с 2 повече от необходимия минимум да се изправи срещу бившия финансов министър Риши Сунак, който е фаворит за гласовете на 170 хиляди членове на Консервативната партия.

Вчера Риши Сунак официално обяви кандидатурата си за нов лидер на британската Консервативна партия, който след това да замени Лиз Тръс и като премиер. 

Той пръв си осигури още в петък подкрепата на най-малко 100 депутати консерватори - задължително условие за допускане до вътрешните избори в управляващата партия.