Борис Джонсън и Риши Сунак - двамата основни претенденти за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания - са провели среща с наближаването на крайния срок за номинациите в понеделник.

BBC разполага с информация от два отделни източника, че такава среща се състояла, но нито един от двата лагера не е разкрил за какво са разговаряли те.

Риши Сунак продължава да е убедително напред в събирането на номинации, посочва БНР. До момента той е подкрепен от 128 депутати от всички крила на партията, което означава, че вече разполага с минимума от 100 номинации, за да участва в надпреварата. Джонсън е втори с подкрепата на 53 депутати. Неговият лагер твърди, че той също е надхвърлил бариерата от 100 номинации, но това не може да бъде официално потвърдено.

Привърженици на Сунак поискаха лагерът на Джонсън да даде доказателство за събраните номинации. И Сунак, и Джонсън обаче още не са обявили официално кандидатурите си. Единствено Пени Мордант засега официално е заявила, че ще участва в надпреварата. Тя има подкрепата на 23 депутати.

До момента са известни нагласите за гласуване само на 204 от общо 357 депутати тори. Крайният срок за събиране на номинации е 16 часа българско време в понеделник. Ако депутатите се обединят зад един кандидат, името на премиера може да стане известно още в понеделник.

Ако кандидатите са двама, тогава ще гласуват членовете на Консервативната партия, а сред тях Джонсън се радва на по-голяма подкрепа. Най-късно в петък ще бъде ясно кой е новият лидер на торите и премиер на страната.