Британският премиер Борис Джонсън отрече появили се в медии твърдения, че заявил, че би предпочел трупове да се трупат с хиляди, отколкото да разпореди трети общонационален локдаун, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Джонсън е изправен пред серия от обвинения в медиите по различни теми, вариращи от първоначалната му реакция на коронавирусната криза до това кой е финансирал ремонта на официалния му апартамент. Той и неговите поддръжници отхвърлят тези обвинения, които според противниците му показват, че той не е подходящ за поста.

Според анонимни източници на в. "Дейли мейл" през октомври премиерът заявил на заседание на Даунинг стрийт 10: "Никакви проклети локдауни повече, нека да оставим труповете да се трупат с хиляди".

В отговор премиерът заяви, че не е казвал това и подчерта, че според него важното е да се гарантира, че локдауните са ефикасни. Министър Майкъл Гоув заяви, че е бил в същата стая и не е чул премиерът да говори такива нещо.

Джонсън наложи трети локдаун през януари, макар че според критици той е можело да бъде избегнат, ако предишният е бил по-строг.

Великобритания е на пето място в света по броя на жертви от Covid със 127 681 смъртни случая. Преди нея са само САЩ, Бразилия, Мексико и Индия, показват данни на университета "Джонс Хопкинс". Вчера бяха регистрирани 2064 нови случая на заразяване и шестима починали.

По данни на правителството 33 752 885 души са получили поне по една доза ваксина, а 12 897 123 - по две дози.