Бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро заяви, че се готви да напусне САЩ и да се върне у дома през следващите няколко седмици, защото прокурорите в Бразилия се опитват да замразят активите му след бунтовете в столицата, организирани от негови радикални последователи.

Крайно десният популист е под прицел след нападението срещу правителствения квартал в Бразилия в неделя от хиляди екстремисти, които призоваха за сваляне на новото правителство, ръководено от левия ветеран Луиз Инасио Лула да Силва.

Болсонаро е във Флорида от края на миналата година, когато приключи мандатът му, след като загуби изборите от своя политически противник.

"Дойдох [в САЩ], за да остана до края на месеца [януари], но възнамерявам да ускоря завръщането си", каза той пред Си Ен Ен Бразилия.

След като протестиращи нахлуха и разграбиха бразилския Конгрес, Върховния съд и президентския дворец, Белият дом се сблъска с призиви от видни политици да изгони Болсонаро. Критиците в САЩ и Бразилия обвиняват бившия президент в подклаждане на екстремизъм и неуважение към демократичните институции.

Във вторник прокурорите в латиноамериканската държава внесоха искане във федералния съд за конфискация на имуществото на Болсонаро. Те заявиха, че парите трябва да отидат за заплащане на ремонта на общественото имущество, повредено по време на безредиците.

Следователите разшириха и разследването на организаторите и лицата, които са финансирали инцидентите в столицата на Бразилия. Според министъра на правосъдието под наблюдение са хора от мощния селскостопански сектор в страната.

Болсонаро, който е обект на множество съдебни разследвания в родината си, се дистанцира от нападенията, които според него са "преминали границата", припомня в. "Файненшъл Таймс".

В понеделник 67-годишният мъж беше приет в болница с болки в корема, свързани с нараняванията, получени при намушкването му с нож по време на предизборната кампания през 2018 г.

Болсонаро заяви пред Си Ен Ен, че лекарите в Бразилия са по-запознати с чревната му непроходимост, която е довела до предишни престои в болница.

"Дойдох, за да прекарам известно време далеч от семейството. Но не съм имал спокойни дни. Първо, случи се този неприятен епизод [в неделя] в Бразилия, а след това и тази моя хоспитализация", добави той.

Човек, близък до семейство Болсонаро, заяви, че бившият президент е искал да потърси лечение от медиците в родината си.