Боливийската полиция извърши втората по големина конфискация на наркотици в историята на страната, като иззе повече от 7,2 тона кокаин, предназначен за Белгия, чиято стойност на дребно възлиза на близо половин милиард щатски долара, съобщи министърът на вътрешните работи, цитиран от Ройтерс.

Операцията е проведена в планинския район на Боливия Писига, на границата с Чили. Наркотиците са били скрити в два камиона, превозващи желязо за скрап за износ в Европа през чилийските пристанища на Тихия океан.

"Ако вземем предвид цената на тези контролирани вещества в Белгия, говорим за въздействие върху трафика на наркотици в размер на повече от 451 млн. долара", каза вчера на пресконференция вътрешният министър Едуардо дел Кастильо.

Той съобщи, че продавачът на наркотиците е избягал в Съединените щати, за което обвини изтекла информация от офиса на прокуратурата към медиите.

През януари боливийската полиция проведе в страната най-мащабната операция за борба с наркотиците, като конфискува повече от 8 тона кокаин, също на границата с Чили.

Боливия е един от най-големите производители на кока - суровината, която се използва за производството на кокаин. Службата на Организацията на обединените нации за наркотици и престъпност отбеляза значително увеличение на пратките от "Южния конус" на Южна Америка, често към Европа.

Едуардо дел Кастильо

Снимка: БТА/АР