Бившият президент в изгнание Михаил Саакашвили заяви днес, че се е върнал в Грузия въпреки заканата на властите да го арестуват, ако стъпи отново в кавказката страна, която от месеци преживява политическа криза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Рискувах живота и свободата си, за да се върна", казва Саакашвили на видеозапис, качен във Фейсбук, и добавя, че се намира в грузинския крайбрежен град Батуми.

Президент от 2004 до 2013 г., той бе обявил, че се завръща в страната за уикенда по повод утрешните местни избори, смятани за тест за управляващата партия.

"Призовавам всички да гласуват за Единното национално движение", основната опозиционна партия, чийто основател е той, казва на записа Саакашвили, усмихнат, сниман на фона на нощен градски пейзаж.

Грузинското вътрешно министерство обаче посочи пред телевизия "Формула", че "Саакашвили не е минавал границата".

Експрезидентът разпространи в понеделник снимка на самолетен билет за Тбилиси с дата събота вечерта, на изборния ден.

На другия ден премиерът Иракли Гарибашвили увери, че ако бившият държавен глава "стъпи на грузинска земя, незабавно ще бъде арестуван и хвърлен в затвора".

Петдесет и три годишният Саакашвили, който ръководи правителствена служба по реформите в Украйна, е обвинен от грузинското правосъдие в злоупотреба с власт, но смята делото за политическо.

В Грузия са образувани 4 наказателни дела срещу Саакашвили и по две от тях вече са постановени присъди. През 2018 г. той бе осъден задочно на 3 години затвор по дело за убийство на служител в банка през 2006 г. и на още 6 години по дело за побой над депутат през 2005 г. , уточнява ТАСС.

От миналата година Грузия е в политическа криза - опозиционните партии отправиха критики по повод многобройни нарушения по време на парламентарните избори, спечелени с труд от управляващата партия "Грузинска мечта", напомня АФП.

През май председателят на Европейския съвет Шарл Мишел преговаря за споразумение, което да сложи край на кризата, но през юли "Грузинска мечта" се оттегли от него едностранно, заради което бе критикувана от ЕС и от САЩ.

Противоречива личност, за своите привърженици Михаил Саакашвили е героят от "Революцията на розите", която помете през 2003 г. посткомунистическите елити. Но той олицетворява и поражението във войната с Русия от 2008 г., а критиците му го упрекват в авторитарни забежки.