Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски му е предложил поста на вицепремиер по реформите в правителството на Денис Шмигал.

"За мен беше голяма част да получа от президента Зеленски предложението да стана вицепремиер по реформите на украинското правителство", заяви Саакашвили във Фейсбук.

"Проведох и много съдържателен и полезен разговор с премиера Шмигал, по време на който обсъдихме подробно всички въпроси, свързани с възможната ми работа в правителството", добави той.

Бившият губернатор на Одеска област подчерта, че обмисля много отговорно предложението и обеща да представи пред украинския парламент програма за "неотложни промени".

"Заедно с екипа на президента съм готов да работя с всички патриотични сили в украинския парламент и с други политически сили в обществото, за да може Украйна да премине през сегашната глобална икономическа криза и да се справи с всички предизвикателства с минимални загуби", заяви още Саакашвили, цитиран от ТАСС и БТА.

В края на май миналата година бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили се завърна в Украйна, след като Зеленски възстанови украинското му гражданство.

Саакашвили пристигна в Киев от Варшава, където бе експулсиран през февруари 2018 г., след като предишният президент Петро Порошенко му отне предоставеното украинско гражданство. 

През 2015 г. Саакашвили стана гражданин на Украйна, след като се отказа своето грузинско гражданство. Тогава властите в Тбилиси го издирваха по обвинения в злоупотреба с власт, докато е бил президент между 2004 и 2013 г. Саакашвили заживя в Украйна и Порошенко дори го назначи за управител на Одеска област. Впоследствие отношенията между двамата обаче се влошиха. Саакашвили обвини Порошенко в корупция, след което украинското гражданство му беше отнето и той - изгонен, припомнят агенциите.