Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев оцеля днес при покушение, извършено срещу него на централния площад в Бишкек по време на митинг на опозицията - бронираният му автомобил бе подложен на обстрел, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Това не са гумени куршуми, а бойни", каза Атамбаев, показвайки дупките от куршуми по колата си, след като в социалните мрежи се появиха кадри как неизвестно лице стреля с пистолет по автомобила на бившия президент.

На митинга е бил ранен кандидатът за вицепремиер на Киргизстан Тилек Токтогазиев, съобщи в Туитър депутатът от партията "Ата Мекен" Елвира Сурабалдиева. "Тилек (Токтогазиев) е без съзнание в болница", написа тя. На разпространени в интернет кадри се вижда как Токтогазиев го изнасят от митинга в безсъзнание, а глас зад кадър твърди, че политикът е бил ударен по главата.

На централния площад в Бишкек днес около 16.30 ч. местно време се събра митинг на привърженици на бившия президент Алмазбек Атамбаев и на бившия премиер Омурбек Бабанов, на който те говориха, както и Токтогазиев.

На няколкостотин метра от централния площад пред сградата на правителството от сутринта се събра митинг на привърженици на Садир Жапаров, които около 17.20 ч. местно време отидоха на централния площад и си проправиха път до трибуната, на която се намираха политиците, принуждавайки ги да се спасяват с бягство. В този момент по отдалечаващия се автомобил на Атамбаев бе стреляно няколко пъти.

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков обяви днес извънредно положение в столицата Бишкек и разпореди армията да възстанови реда и да предотвратява въоръжените сблъсъци.

За утре сутринта в държавна резиденция край Бишкек е насрочено заседание на парламента, предаде ТАСС, позовавайки се на агенция АКИпрес. Очаква се да се обсъждат кандидатурите за премиер и да се одобри извънредното положение.