Централната избирателна комисия (ЦИК) на Киргизстан анулира резултатите от произведените в неделя, 4 октомври, парламентарни избори след избухналите вчера в страната протести, предадоха световните агенции.

"Във връзка с многочислените нарушения в хода на гласуването и в предизборния период бе решено изборите да бъдат признати за недействителни", съобщи ЦИК на Киргизстан.

Изборите са анулирани, за да бъде "избегнато напрежение", каза председателят на комисията Нуржан Шайдалбекова.

ЦИК на Киргизстан ще определи срок за нови избори за членове на парламента в рамките на две седмици, каза зам.-председателят на комисията Абдижапар Бекматов. Той поясни, че изборният период се намалява с една трета - ако по-рано изборите трябваше да бъдат организирани в рамките на 90 дни след вземането на решението за провеждането им, сега този период се намалява на 60 дни.

Ръководителят на координационния съвет на опозицията Адахан Мадумаров призова във вторник членовете на парламента да се съберат за спешно заседание и да гласуват за смяна на правителството. Заседание обаче не се проведе поради липсата на кворум. Според съобщения в медиите извънредната сесия на парламента е отложена за сряда, предаде ТАСС.

Един човек бе убит и 590 ранени при сблъсъците в Киргизстан. Хиляди хора излязоха вчера на улицата, щурмувайки административни сгради. Опозиционни групи твърдят, че са поели контрол върху властта.

Протестите избухнаха, след като близки до президента Сооранбай Жеенбеков партии бяха обявени за победители на изборите.

Кметът на столицата Бишкек Азиз Суракматов е подал оставка по собствено желание, съобщи агенция Кабар, цитирайки ръководителя на пресслужбата на общината, предаде ТАСС. По-рано днес демонстранти превзеха сградата на кметството. Представители на опозицията обявиха, че за изпълняващ длъжността кмет на Бишкек е назначен Жоошбек Коеналиев.

Ще заприлича ли Киргизстан на Беларус

Митингите с лозунги за сваляне на властта сочат, че в Киргизстан започват "големи събития като тези в Беларус", заяви пред "Правда" Александър Собянин, завеждащ Азиатския военно-културен център към Фонда за съдействие на евразийската интеграция.

"Вината за това носят най-вече Русия и действащият президент на Киргизстан", смята експертът.

По думите на Собянин зад всички партии, влезли в парламента, включително опозиционната, стоят руски силови шефове. Нещо "много неприятно", тъй като Русия "няма интерес от благополучен Киргизстан, има интерес само изцяло да управлява и да контролира Киргизстан".

"Това не е по братски", каза Собянин.

Според политолога вината на президента Сооранбай Жеенбеков е, че също като беларуския лидер Александър Лукашенко "незнайно защо си е надул процентите". Той покровителства две партии наведнъж - "Биримдик" и "Мекеним Киргизстан", обясни Собянин.

След парламентарните избори в Киргизстан на 4 октомври ЦИК съобщи, че в новия парламент ще влязат 4 партии: "Биримдик" с 24 на сто от гласовете, "Мекеним Киргизстан" с 23 на сто, "Бутун Киргизстан" със 7 и "Киргизстан" с 9 процента. Само "Биримдик" е била парламентарна партия и преди. За опозиционна партия е сочена само "Бутун Киргизстан", акцентираща по-специално върху тежките последици от коронавирусната пандемия, пише в "Правда" Любов Степушова.