Премиерът на Киргизстан Кубатбек Боронов и председателят на парламента Дастанбек Джумабеков подадоха днес оставка, а парламентът избра опозиционния политик Садир Жапаров за премиер, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Оставките идват, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) на Киргизстан анулира резултатите от произведените в неделя, 4 октомври, парламентарни избори след избухналите вчера в страната протести.

Малко след това обаче Жапаров и други политици са били принудени да избягат от хотела, където е заседавал парламентът, защото в сградата са нахлули протестиращи с тояги и камъни, съобщи местният новинарски сайт "Акипрес", цитиран от Ройтерс.

Жапаров е бил освободен от затвора вчера от демонстранти, които протестираха срещу резултатите от парламентарните избори, които според тях са били фалшифицирани, отбелязва Франс прес.

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков нарече действията на опозицията, организирала демонстрациите след обявяването на резултатите от парламентарните избори, опит за узурпиране на властта.

"Смятам това за незаконно завземане на властта", каза президентът и допълни: "Както показват вчерашните събития, целта на онези, които излязоха на митинг и протестни акции, е не само отмяната на резултатите от изборите, а и дестабилизацията на ситуацията в страната".

"Днес вече е ясно, че в крайна сметка всичко това има за цел да подам оставка", заяви Жеенбеков и добави: "От тази сутрин преминаваме през нещо, което два пъти се е случвало в страната. Отново се връщаме към него. Призовавам всички страни за спиране на това".

Той изрази готовност да преговаря с политически опоненти, за да се постигне обединение и да се избегне рискът Киргизстан "да стане жертва не само на вътрешни, но и на външни сили", предаде ТАСС.

ЦИК на Киргизстан ще определи срок за нови избори за членове на парламента в рамките на две седмици.