Над 1000 души са пострадали при масовите безредици през последните дни в Бишкек, съобщи днес Министерството на здравеопазването на Киргизстан, цитирано от ТАСС и БТА.

Медицинска помощ са потърсили 1002 души, от които 204 са били хоспитализирани, а останалите са получили амбулаторно лечение.

По данни на министерството при стълкновенията между силите на реда и демонстранти, които не признават резултатите от състоялите се на 4 октомври парламентарни избори, е загинал един човек. Не се съобщават повече подробности обаче.

В нощта след изборите представители на партиите, които не успяха да влязат в парламента, устроиха масови протести в Бишкек. Демонстранти нахлуха в сградите на парламента и правителството, в президентството, главната прокуратура и кметството на столицата. Те освободиха от ареста бившия президент Алмазбек Атамбаев, бившия премиер Сапар Исаков и редица други политици. А Централната избирателна комисия анулира произведените избори.

Снимка: AP/БТА

Вижте още снимки >>

Вчера група киргизстански депутати инициираха днес процедура по импийчмънт на президента Сооронбай Жеенбеков, предаде ТАСС.

Новината съобщи пред агенцията народният представител Канибек Иманалиев от партия "Ата-Мекен". Той уточни, че импиймчмънтът на президента "си остава в дневния ред, но засега само на равнище инициатива. Част от депутатите се подписаха."

Иманалиев изрази надежда, че утре ще бъде осигурен необходимият кворум от 60 народни представители, за да има заседание на парламента.

Продължава безвластието в Киргизстаня. Политически дейци и авторитетни бизнесмени правят опити да се самоназначат кой за главен прокурор, кой за министър, кой за регионален пълномощник на кабинета или за кмет, пише междувременно руският в. "Ведомости".