Армения и Азербайджан се договориха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Това стана ясно от приетото съвместно заявление след тристранни консултации в Москва, продължили повече от 10 часа, в които участваха външните министри на Русия и на двете страни - Сергей Лавров, Джейхун Байрамов и Зограб Мнацаканян, предаде ТАСС.

Съгласувано бе прекратяването на огъня да започне в 12 часа днес за хуманитарни цели - размяна на пленниците и на другите задържани лица, както и на телата на загиналите, при спазване на критериите на Международния Червен кръст (МЧК), се казва в заявлението на тримата министри, прочетено след преговорите от Сергей Лавров.

В изявлението се посочва, че документът е бил приет в отговор на обръщението на руския президент Владимир Путин в съответствие с договореностите между държавните глави на трите страни.

Асошиейтед прес уточнява, че примирието е било договорено при посредничеството на Путин, който е провел серия от телефонни разговори с азербайджанския президент Илхам Алиев и с арменския премиер Никол Пашинян.

Хуманитарната операция ще бъде осъществена при посредничеството на МЧК, добавя Ройтерс.

Сергей Лавров (в средата) и министрите на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов (вляво) и на Армения Зограб Мнацаканян преговарят в Москва

Снимка: AP/БТА

"Конкретните параметри на режима на прекратяването на огъня ще бъдат съгласувани допълнително", са казва във втория пункт на документа.

Освен това Армения и Азербайджан са се договорили при посредничеството на съпредседателите на Минската група на ОССЕ да пристъпят към преговори по същество с цел скорошно постигане на мирно уреждане на ситуацията в Нагорни Карабах.

Страните потвърждават и "неизменността на формата на преговорния процес", се посочва в четвъртия пункт.

Външните министри на Азербайджан и Армения пристигнаха в Москва вчера по покана на президента на Руската федерация. Байрамов и Мнацаканян не са говорили пред репортерите, дочакали края на преговорите в Москва няколко часа след полунощ.

Ситуацията в Нагорни Карабах се изостри на 27 септември, на спорната територия се водят боеве. В Азербайджан и Армения е въведено военно положение, обявена е мобилизация. Двете страни съобщават за убити и ранени, включително и сред гражданското население, припомня ТАСС.