Бившият генерал Петър Павел печели балотажа на президентските избори в Чехия. При 100% обработени бюлетини Павел печели 58,32% от гласовете на избирателите, предаде чешката новинарска агенция ЧТК. Това означава, че той е получил подкрепата на 3 358 926 избиратели, упражнили правото си на глас на втория тур на изборите, който бе произведен вчера и днес.

Съперникът му, милиардерът и бивш премиер Андрей Бабиш, печели 41,67% от гласовете, което означава, че е бил подкрепен от 2 400 271 души.

На балотажа е регистрирана избирателна активност от 70,25% - правото си на глас са упражнили 8,25 милиона души. Чехия е с население от 10,6 милиона души.

"Бих искал да благодаря на хората, които гласуваха за мен, а също така и на тези, които не гласуваха за мен, но упражниха правото си на глас, защото по този начин всички тези хора уважиха демокрацията и показаха, че ги интересува какво се случва със страната", заяви победителят на изборите Петър Павел.

Той посочи, че "на тези избори победиха ценности като истината, достойнството, уважението и скромността".

"Нашето общество е в изместен смисъл наранено от кампанията за президентските избори, от многобройните кризи, с които се сблъскахме и с които се сблъскваме, но също така и от политическия стил, който доминираше досега в страната ни. Това трябва да се промени и вие ми помогнахте да направим първата стъпка по пътя към промяната", заяви още победителят на изборите.

В Чехия ролята на държавния глава е главно церемониална, но президентът назначава правителството и главнокомандващия въоръжените сили.

Бившият чешки премиер Андрей Бабиш призна загубата си на президентските избори в Чехия и поздрави генерал Петър Павел за победата. Той направи това по време на реч пред свои симпатизанти, след като почти всички бюлетини от балотажа на президентските избори бяха преброени.

Действащият президент на Чехия Милош Земан, чийто мандат изтича на 8 март тази година, поздрави бившия генерал Петър Павел за победата му на президентските избори, заяви в "Туитър" Иржи Овчачек, говорителят на Земан.

"Уважаеми господин президент, поздравявам Ви за победата на демократичните избори. Желая Ви да сте добър президент на Чешката република", каза Земан на Павел.

Земан публично изразяваше подкрепата си за бившия премиер Андрей Бабиш, който загуби на изборите и призна загубата си.

Чешкият премиер Петър Фиала също поздрави Петър Павел за победата на президентските избори.

Павел ще стане приемник на президентския пост на Милош Земан, който поддържаше тесни отношения с Москва преди нахлуването на руските сили в Украйна през февруари миналата година.

61-годишният Петър Павел е бивш парашутист, удостоен с отличия герой от сърбохърватската война, по време на която подпомогна освобождаването на френски войски в зона на бойни действия. После той оглави генералния щаб на Чехия, а след това - военния комитет на НАТО.

По време на предизборната си кампания каза, че иска да е "достоен президент" на Чехия, която членува в ЕС и НАТО и е с население от 10,5 милиона души.

Шестдесет и осем годишният Бабиш, който е известен с богатството си и с проблемите си с правосъдието, определи вота като "референдум за Бабиш".

Кампанията между двата тура на президентските избори бе особено разгорещена, като Петър Павел стана мишена на масирана дезинформационна вълна. В интернет дори се появи новината, че е починал, на което той отговори в стила на агент 007, като написа в Инстаграм "Не е време да умреш". Към Бабиш и семейството му пък бяха отправени смъртни заплахи.

Войната в Украйна стана една от основните теми на кампанията в Чехия, в която Бабиш се представяше като привърженик на мира. Той често напомняше, че опонентът му Павел е бил командващ в натовската йерархия. На което му бе отговорено, че не генералите започват войните, а политиците, особено безотговорните.

Церемонията по встъпване в длъжност на Павел ще се състои на 9 март в Прага, съобщи чешката държавна телевизия, като се позова на председателката на долната камара на чешкия парламент Маркета Пекарова Адамова.